Osa yksi

Onko lemmikki sellainen eläin, joka asuu talossa ihmisen kanssa? Osa asuu, osa lemmikeistä asustaa muualla.

Pihalla asustaa kavioeläimet. Tuon hevosen selässä minäkin olen käynyt. Se oli tyttäreni Demppa.

 

Sanakirjan määritelmä lemmikkieläimestä:  Seuran vuoksi pidettävä ja hoidettava kesy eläin. Kotieläimen määritelmä on: Ihmisen kesyttämä eläin jota käytetään esimerkiksi työjuhtana, teuras- tai lypsyeläimenä tai lemmikkinä.

Tämän määritelmän mukaan vuohi on kotieläin, vaikka se olisi pelkästään seuran vuoksi pidettävä. Alla söpöläiset Jooseppi ja Iisakki.

 

Meillä oli toissakesänä pari lammasta kesän. Ne olivat sekä töissä että lemmikkeinä. Turpatyöläiset leikkasivat ison nurmikkomme. Ei muuta leikkuria tarvinnut kuin Kraappa ja Sävy. Ääntä niistä lähti. Ja lannoitusainetta.

Lammas on parempi nurmikonleikkuri kuin vuohi syystä, että se tykkää ruohosta. Vuohi tykkää enemmän kukista ja puista ja kiipeilemisestä.

 

Olen nähnyt tällaisiakin lemmikkejä. Näitä oli erään huoltamon pihassa ihmisiä viihdyttämässä.

 

Luulisi että lemmikiltä vaadittaisiin helppohoitoisuutta. Mutta useat lemmikkeinä pidettävät eivät ole helppohoitoisia. Koira on yleinen lemmikki, eikä se ole vähätöinen. Pennun kasvattaminen hyväkäytöksiseksi yhteiskunnan jäseneksi vaatii asiantuntemusta, ja yksilö tarvitsee koko elämänsä ajan monenlaista hoitoa ja huomiota.

Tässä laumassa on ollut aika työ, muistaakseni.