Monella on ongelmia koiransa taluttamisessa. Koira vetää kun sitä kävelyttää. Mikä neuvoksi?

1209160.jpg<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Olet varmasti jo kokeillut sitäkin neuvoa, että pysähdy heti kun koira alkaa vetämään ja lähde liikkeelle kun se ei enää vedä. Tämä on  negatiivisen kautta opettamista, siksi se ei tehoa. Koirahan haluaa miellyttää itseään. Se oppii äkkiä vain niitä asioita jotka miellyttävät sitä.

 

Miten taluttaminen saataisiin koiraa miellyttäväksi?

Talutin on hauska juttu, jos aina kun se kytketään tapahtuu kivoja juttuja. Omistaja muuttuu kuin taikaiskusta kun hän laittaa hihnan kaulapantaan. Hän hypähtelee, pyrähtää juoksemaan, teettää tempun, kiskoo vetolelua tai ottaa katsekontaktia.

Kiinnitä talutin, pidä pieni hauska hetki, kulje muutama askel normaalisti, ja taas tämä hauska hetki, kun taas kuljette hetken ritirinnan ihmisen normaalin kävelyn tavalla. Näissä molemmissa ”askellajeissa” koira oppii, että kivaa on. Välillä kävellään ja taas pian on se hauska juttu. Koira odottaa mitä hauskaa se tällä kertaa on.

 

Opetukseen kuuluu että taluttimesta ei nykäistä koskaan. Hihna on kuin nuorallatanssijan suojaverkko, se on pelkästään varmuudeksi. Vaikka koira on taluttimessa, sitä kohdellaan kuin se olisi irrallaan. Koiran on reagoitava sinuun eikä taluttimen sanomaan.

Tee näistä harjoituksia myös sisällä, jossa ei ole hajuhäiriöitä.

 

Mutta koiraahan on pakko lenkkeilyttää pidempään liikunnan takia. Miten nämä pienet opetustuokiot oikein järjestetään? Näin:

Laita koiralle sekä kaulapanta että valjaat. Kun talutin on kaulapannassa, se on merkki että nyt meillä on hauska hetki. Kun talutin on valjaissa, silloin vain ollaan. Koira saa kulkea valjaissa miten sattuu, sitä ei opeteta silloin. Se saa vetääkin, onhan sillä vetovaljaat päällä.

 

Kun koiraa opettaa näin nauttimaan remmissä olosta, tämä on alkuharjoittelua taluttimessa vetämättä kulkemiseen. Vähän kerrallaan näitä hauskoja hetkiä harvennetaan ja pantatalutusta pidennetään.

 

Miten helppoa (tai ainakin vähemmän vaikeaa) onkaan opettaa koiralle hihnassa kulkeminen vetämättä, kun koira on tottunut tekemään taluttimessa kaikenlaista ja pysymään siinä lähellä ilman että hihna on kiristynyt. Se ei koskaan opikaan vetämään, kun omistaja ei kiristele hihnaa.