Työttömyys, mielekkään tekemisen puute ei ole kenelläkään hyvä asia. Lemmikit ovat vailla tekemistä paljon, aivan liian paljon. Joka lemmikkilaji on toimeliaita eläimiä, ja jos toimintaa ei ole, se aiheuttaa aivan varmasti ongelmia. Joko omistajalle tai lemmikille. Useissa tapauksissa molemmille.

Kanin pienestä yksiöstä ei puutu kuin tila ja suuri määrä toiminnanmahdollisuuksia. Onneksi Hippiä käy tervehtimässä Vikku tämän tästä. Ja onneksi Hippi näkee laajalle alueelle talossa, haistaa mitä tänään poltetaan pohjaan ja kuulee äänet.

 

Aktivoinnilla tarkoitetaan yleensä sitä, että eläin pääsee käyttämään aivojaan erilaisissa tehtävissä. Aktivoinnin päämäärä on passivoida se. Eli saattaa se tilaan, jossa se jaksaa taas makailla aloillaan. Liikunta, ympäristön tutkiminen ja kaivelu on myös jokaisen lemmikin mielipuuhaa. Alakuvassa Hippi menee eikä meinaa.

 

Hajuaistin käytössä aivot pääsevät pähkäilemään. Koiralle voi järjestää etsittävää. Mistä se tietää että pitää etsiä? Mitä pitää etsiä? Koiran ei tarvitse osata tätä tarkoittavaa sanaa, kun laitat olohuoneeseen muutaman lenkkimakkaran palan koiran mentäviin salaisiin paikkoihin. Kun koira sattumalta löytää yhden, sitten toisen, alkaa se niitä aktiivisesti etsiä. Tämäkin on aktivointia, kun koiralle ei kerrota että nyt sen pitää etsiä. Se saa itse keksiä sen.

Sama juttu pupulla. Piilotan sille herkkupaloja eri puolille jaloittelutilaa. Alla olevassa kuvassa se on löytänyt kukkaruukusta palan päärynää. Se on tehnyt työtä saadakseen herkun sieltä.

 

Koiralle herkkupaloja voi laittaa myös pahvirasian sisään. Se saa päättää miten niihin pääsee käsiksi. Pitääpä kokeilla laittaa Hipille häkkiin wc-paperihylsyn sisään lantunpala ja seurata mitä tapahtuu.

Erilaisiin paikkoihin päästessä lemmikki saa puuhaa. Se saa nähdä, kuulla ja haistella kaikenlaista. Se on koko ajan vireänä. Koiraa voi viedä lenkille ja kylään ja vaikka melkein mihin, mutta kani arvostaa jotakin muuta. Turvallisuus on ykkönen. Sille riittää kun pääsee päivittäin irralleen häkin ympäristöön.

 

On tärkeää, että oma tuttu paikka on jaloittelutilassa. Sinne pääsee  jos pelottaa. Hippi hakee vauhtia häkin takaseinästä. Se menee hurjaa vauhtia matolla, hyppää häkkiin, ponnistaa takaseinästä kuin uimahallin kroolaaja altaan päästä ja taas matkaan toiseen suuntaan.

 

Kunnon kohellus kerran päivässä pitää ongelmakoirakouluttajan loitolla. Leikki rauhoittaa koiran kuin koiran, sillä se on erittäin hyvää lihasten ja aivojen sekakäyttöä. Leikkiminen on välttämättömyys koiralle, etenkin pennulle ja nuorelle pitkälle aikuisikään asti.

Leikissä koira saa olla koira: innostunut, riehakas ja vapautunut, siis leikkisä. Se saa kerrankin elämöidä ja remuta. Yleensä koiraa vaaditaan olemaan maltillinen, hiljainen ja paikoillaan viihtyvä.

Kun koiralle järjestää edes kerran päivässä tilaisuuden leikkiin, tämä vähentää toimettomuudesta ja jatkuvasta rauhallisuuden vaatimuksesta aiheutuvia ongelmia.

Kanille voi laittaa erilaisia uusia esineitä, joita se saa haistella, maistella ja pyöritellä, katsella joka suunnasta ja ehkä hypätä yli tai esineen päälle. Pallon päälle ehkä ei. Hippi ei mikään sirkuspupu ole.

 

 

Hippi on käyttänyt energiaansa ja lepää välillä. Kun se väsyy sekä henkisesti että ruumiillisesti kunnon riehumisessa, on ihana olla.