Japanilaiset koiranomistajat tietävät nyt mitä heidän koiransa sanoo. Joitakin vuosia sitten sikäläisille markkinoille tuotiin elektroninen laite, joka kertoo koiran tarpeista selvällä japaninkielellä. Takara-yhtiön mullistavaksi kutsutun Bowlingual-vempeleen toimintaperiaatteena on, että se analysoi koiran kaulapantaan kiinnitettävän mikrofonin kautta eläimen haukuntaa ja sijoittaa sen johonkin kuudesta eri tunneluokasta, joita ovat mm. iloinen, surullinen ja vihainen.

Tämän jälkeen laite valikoi tunnetilaa vastaavan ilmaisun muistissaan olevista yli 200 vaihtoehdoista, ja näyttää sen joko pienellä näytöllä tai puhuu sen kaiuttimestaan koiran omistajalle. Laitteen sanotaan myös helpottavan koiran terveydentilan seurantaa.

Mietin, että japanilaisten koirat puhuvat tosi harvoin, jos ne puhuvat ainoastaan haukkuessaan. Elävä esimerkki jälleen kerran kuinka eläintä inhimillistetään. Koiran kuvitellaan puhuvan vain äänellään.

Ihmisen kieli on selvää. Kun vaimo on hiljaa, mies kysyy: mikä sinua nyt vaivaa. Vaimo sanoo: ei mikään. Ja se on sitten fakta juttu. Niin helppoa on ihmistä ymmärtää, ei tarvitse kuin kysyä.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ilkka-lehdessä Turja Turenius turinoi koirien äänioikeudesta:

”Älyttömäksi yltynyt haukkuminen saadaan loppumaan vähän samalla periaatteella kuin poikamainen, tilanteeseen sopimaton kiroilu. Suun peseminen saippualla on vanha kotikonsti, jota on käytetty koulussakin.

Mutta koska on kyse koirasta, on sitä varten keitetty tekninen apuväline. Toimintaperiaatteeltaan se on yksinkertainen kuin junan vessa, mutta kallis. Kaulapannassa on leuan alla mikrofonilla varustettu pieni sitruunanestesäiliö. Koiran haukahdus laukaisee mekanismin ja ruiskuttaa sen suulle äitelää sitruunanestettä.

Haukkuminen loppuu siihen.

Toisella tai viimeistään kolmannella kerralla oppi on lopullisesti mennyt perille: haukkumista seuraa paha maku ja haju. Sitä välttääkseen on viisainta pitää turpansa kiinni.

Oma kysymyksensä on taas se, toimiiko ihminen arvokkaasti ottaessaan parhaalta ystävältään äänioikeuden pois?

Suomen kansalaiselta ei äänioikeutta riistetä millään, ei saippualla eikä sitruunalla. Täytyyhän ihmisellä ja koiralla joku ero olla.”

 

Äänioikeutta ei ihmiseltä riistetä, hahahaha. 4-16-vuotiaalla lapsella ei ole äänioikeutta, vaimon äänioikeus on vähän niin ja näin, joissakin perheissä niin ja näin on sen miehen oikeus olla jotakin mieltä. Mielisairaalan potilaan oikeudet, niitä saa etsiä suurennuslasilla. Vanhusten oikeudet. Jatka listaa.