Ihminen haluaa oppia puhumaan viidellä kielellä ennen kuin on oppinut kuuntelemaan yhdelläkään. Millaista valmennusta olet saanut pystyäksesi kuuntelemaan edes toista ihmistä saatikka sitten eläintä.

 

Koko joukko tietää että tielle ei voi mennä. Se on opetettu eleillä. Koska koira ymmärtää eleitä paremmin kuin sanoja, eleitä on viisaampi käyttää aina kun voi.

Puhuvatkohan koirat kyläkohtaista tai maakohtaista murretta? Onko eri rotutyypeillä omat murteensa?

Rikollispiireillä, koululaisilla ja taloudessa on omat sanavarastonsa. Myös naisten kieli on erilaista kuin miesten. Koiraroduilla on omat ammattisanastonsa. Suomenajokoiralla on rikas jäniksen jälkisanasto, jonka vivahteista mopsi ei voi tietää mitään. Bordercollie käyttää paimennussanastoa ja englanninvinttikoiralla tietää kymmeniä vauhtia kuvaavia asioita.

Mikä rotu puhuu koirankielisintä kieltä? Ottavatko ne muiden eläinten kielestä lainoja? Onko koirilla sivistyssanoja?

Koiraihmiset voisivat laatia kieliasetuksen, että koirankieli hyväksyttäisiin viralliseksi kieleksi. Aivan kuten vuonna 1863 tuli kieliasetus, jolloin suomen kieli hyväksyttiin virkakieleksi. Tämä on mahdottomuus, sillä koira käyttää niin nopeita eleitä. Ihmisen on vaikea huomata niitä varsinkin jos koira on neljän tikun varassa seisova heinäkasa, josta ei näy muuta kuin karvat.

Koira huomaa paljon pienemmät eleet kuin mitä ihminen. Kun katsoo kahden eläimen kommunikointia, siinä on kysymys niin pienistä ja nopeista eleistä että ne ovat ihmissilmälle lähes näkymättömiä. Tähän pienten eleiden huomaamiseen perustuu se että perheen koira tietää omistajansa aikomukset jo melkein ennemmin kuin hän itse. Koiralle ei todellakaan tarvitse huutaa eleillä. Se huomaa niin äänen kuin eleetkin sata kertaa paremmin kuin ihminen.

Koiran yhtä elettä ei voi tulkita erillään muista. Joskus sama juttu on suomenkielessäkin.

 

Leikkieleet sen kertoo: tässä leikitään eikä tapella. Vaikka tässä postauksessa melkein kaikki kuvat on leikkimisestä, koirat kertoo eleillä muulloinkin, lähes kaiken aikaa.

Kumpi on viisaampi koira vai ihminen? Koira. Siitä päätellen että koirani ymmärtää mitä puhun sille eleillä, mutta minä en useinkaan ymmärrä mitä se sanoo minulle. Suomenkielenkin sanat tuottavat usein ymmärtämisongelmia. Mitä tarkoittaa vegaani? Se ei ole Las Vegasin pelihullu vaan henkilö, joka ei halua olla eläinten hautausmaa vaan syö kasveja.

Mahtaako koirilla tulla eteen tilannetta, että niiden sanasto ei pysty ilmaisemaan joitakin kokemuksia ja tunnetiloja. Itselläni tulee usein vastaan, että en löydä suomen kielestä sanaa, jolla jakaisin asian muiden kanssa.

 

Kuin kissa ja koira.

Ihmisen ääni ja eleet voivat sanoa aivan toista kuin hänen sanansa. Koirakin koettaa hämätä tällä tavalla. Kun se yrittää kovasti näyttää itseensä luottavalta suurelta johtajalta, se heittää hännän ja karvat pystyyn. Sen eleet yrittävät kaikin keinoin sanoa: väistäkää ja pelätkää minua, täällä on sitä itseluottamusta vaikka muille jakaa. Toiset koirat nauravat partoihinsa moiselle itseluottamukselle jota pitää rummuttaa.

En tiedä ajattelevatko koirat omalla kielellään kuten me ajattelemme omallamme. Miten eleillä ajatellaan?

Niiden ei tarvitse panna radiota päälle eikä kirjoitella lehtiin. Niiden puhe on eleitä, vain pieni osa puheesta tulee äänenä.

 

Kani ei voi osallistua koirien skaboihin.

 

Kissa ja koira osaavat leikkiä keskenään. Saalistajat leikkivät, saaliseläimet vähemmän.

 

Keskeyttävätkö ne toisen puhetulvan? Ainakaan ne eivät nouse korokkeelle luennoimaan toisilleen.

Ihmisten pitäisi tuijottaa keskustelukumppaniaan herkeämättä, mutta koirien ei pidä ruveta tuijottelemaan. Katse sanoo koirilla ihan samaa mitä ihmisilläkin: tuo on kiinnostunut minusta. Se voi merkitä vaaraa, siksi kaupungissa kulkijat eivät katso toistensa päälle. Vain tuttuja voi katsoa vapaammin.

 

Hampaita näkyvissä. Koirilla pitää olla selvät sanat mikä on leikkiä, mikä ei, sillä niillä on niin tehokkaat aseet aina mukana.