Lihaksia aktivoidaan yleisimmin lenkkeillessä. Olisi kuitenkin parempi, että koira saisi hypellä metsässä. Siis paikassa, joka ei ole tasainen kuin pöytä ja siellä on hajuja. Syystä, että samalla tulisi virkistettyä sekä kroppaa että päätä.

Mutta tämä ei useimman koiran kohdalla käy laatuun. Syystä että metsään on pitkä matka ja metsä on monen eläimen koti, jota koira ei ymmärrä, vaan alkaa jahdata niitä. Jos kuitenkin voi liikkua metsässä tai joutomailla, tämä on taluttimessakin parempaa tekemistä kuin kävelytietä kulkeminen. Koira saa tasapainoilla: kiipeillä kiville, puunrungoille ja kannoille. Siinä saa itsekin monipuolista liikuntaa.

Tänään ei lähdetty metsään, vaan Vikulle tuli riehuntakaveri Paavo. Sitä reuhdottiin pihalla.

 

Sitä pyörittiin pölypallona tuvassa.

 

Tuloksena oli kaksi rauhallista rekkua. Paavo enää pysyi tolpillaan, Vikku oli jo lapaantunut.

 

Jotkut koiraihmiset kylläkin sanovat, että leikki stressaa. Pentujen pitäisi sitten olla huippustressaantuneita, sillä koirapentue leikkii kaiken valveillaoloaikansa.

Asiantuntija, siis koira, sanoo että leikkiminen rauhoittaa. Katso mitä tekee  koira sen jälkeen kun se on riehunut koirakaverin kanssa takapihalla. Se nukkuu kuin tukki. Pää ja lihakset ovat saaneet monipuolista askaretta.

Nuori koira kiemurtelee nahoissaan, ellei ole päässyt irrottelemaan kunnon leikkiin. Näin on myös lasten kanssa: jos päivähoitajan ryhmä ei pääse ulos sään takia rajuihin leikkeihin, aletaan hyppiä seinille. Leikki on lapsen ja koiran työtä.